PLUS TWO ONLINE TEST | PLUS TWO ZOOLOGY ONLINE TEST | UNIT 7 THEORIES OF EVOLUTION FREE ONLINE TEST | FREE ONLINE TEST 23

1.The book ‘Philosophie Zoologique’ was published by

A) Charles Darwin
B) August Weismann
C) Mc Dougall
D) Jean Baptiste de Lamarck

CLICK BUTTON…..

ANSWER : D) Jean Baptiste de Lamarck

2.The German scientist who segregated germplasm from somatoplasm for the first time was

A) Lamarck
B) Malthus
C) Weismann
D) Hugo de vries

CLICK BUTTON…..

ANSWER : C) Weismann

3.Mc Dougall supported neo-lamarckism and proved the concept of

A) Direct action of environment on organism
B) Learning is an acquired character
C) Speed of learning increased from generation to generation
D) All the above

CLICK BUTTON…..

ANSWER : B) Learning is an acquired character

3.Darwin supported the following concepts for evolution

A) arrival of the fittest
B) survival of the fittest
C) The differentiation of somatoplasm germplasm
D) genetic recombinations

CLICK BUTTON…..

ANSWER : B) survival of the fittest

5.The book “Process of organic evolution” to support modern synthetic theory of evolution was provided by……

A) Dobzhansky
B) G.L.Stebbins
C) Hardy-weinberg
D) Hugo de vries

CLICK BUTTON…..

ANSWER : B) G.L.Stebbins

6.Who tried to prove that learning is an acquired character that can be inherited.

A) McDougall
B) Hardy-weinberg
C) Hugo de vries
D) Dobzhansky

CLICK BUTTON…..

ANSWER : A) McDougall

7.The factor that enriches the genepool with new modified genes

A) mutation
B) somatic variation
C) decrease in chromosomes
D) increase in cytoplasm

CLICK BUTTON…..

ANSWER : A) mutation

8.Temperature related changes in the body of mice was noted by

A) Dobzhansky
B) Hardy-weinberg
C) McDougall
D) F.B.Sumner

CLICK BUTTON…..

ANSWER : D) F.B.Sumner

9.The book “Genetics and the Origin of species”was published by

A) Hardy-weinberg
B) F.B.Sumner
C) Dobzhansky
D) McDougall

CLICK BUTTON…..

ANSWER : C) Dobzhansky

10.A classical example for such a polymorphism could be the existence of a genetic disorder in humans

A) sickle-cell anaemia
B) AIDS
C) cholera
D) rickets

CLICK BUTTON…..

ANSWER : A) sickle-cell anaemia

11.Who developed the concept of Genetic drift .

A) Lamarck
B) Muller
C) Sewal Wright
D) G.H.Hardy

CLICK BUTTON…..

ANSWER : C) Sewal Wright

12.The collection of genes in a population is referred to as

A) gene pool
B) gene therapy
C) mutation
D) gene pond

CLICK BUTTON…..

ANSWER : A) gene pool

13………………are considered as the ‘raw materials’ for evolution.

A) gene mutation
B) gene therapy
C) ploidy
D) natural selection

CLICK BUTTON…..

ANSWER : A) gene mutation

14.Prodigality of nature is otherwise called……………..

A) natural selection
B) overproduction
C) struggle for existence
D) survival of the fittest

CLICK BUTTON…..

ANSWER : B) overproduction

15.When the phenotypic features coincide with normal environmental situations, the selection is..

A) polymorphism
B) disruptive selection
C) directional selection
D) stabilizing selection

CLICK BUTTON…..

ANSWER :D) stabilizing selection

16…………operates in response to gradual changes in the environment.

A) polymorphism
B) disruptive selection
C) directional selection
D) stabilizing selection

CLICK BUTTON…..

ANSWER : C) directional selection

17.The selection pressure may favour the existence of more than one phenotype in a population.

A) polymorphism
B) disruptive selection
C) directional selection
D) stabilizing selection

CLICK BUTTON…..

ANSWER : B) disruptive selection

18.When a disruptive selection produces more than one phenotype within a population the phenomenon is

A) polymorphism
B) disruptive selection
C) directional selection
D) stabilizing selection

CLICK BUTTON…..

ANSWER : A) polymorphism

19.The book “The Origin of species”was published by

A) Lamarck
B) Dobzhansky
C) Charles Robert Darwin
D) G.H.Hardy

CLICK BUTTON…..

ANSWER : C) Charles Robert Darwin

20.Which disease reduces the oxygen-carrying capacity of the blood and affects blood supply.

A) sickle-cell anaemia
B) SCID
C) AIDS
D) malaria

CLICK BUTTON…..

ANSWER : A) sickle-cell anaemia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: